Mindfulness

 

Mindfulness kan beschreven worden als het trainen van de aandacht. Het wordt ook wel kortweg vertaald als aandachttraining. Mindfulness is een verzameling van technieken, die ons trainen om aandachtig te zijn in alles wat we doen en denken. We trainen ons met mindfulness voortdurend bewust te zijn van wat er hier en nu gebeurt.

Met mindfulness zijn we ons bewuster van al onze zintuiglijke prikkels, en ook van de minder makkelijk te herkennen patronen in denken, gevoelens en emoties.

Mindfulness is geen therapie, maar een reeks technieken die ons trainen in bewustwording. Het heeft een bewezen gunstig effect op onze stressgevoelens. Mindfulness is aandachtig zijn in het hier en nu, als basis voor stressreductie.

Mindfulness is een vaardigheid voor het leven.Waarom werkt het?

Met Mindfulness training ontwikkel je de vaardigheid om met milde aandacht aanwezig te zijn in het nu, in de situatie die zich voordoet, op het moment dat de situatie zich voordoet.

We worden ons bewuster van onze patronen en leren het proces van antwoord geven op externe gebeurtenissen, in plaats van reactief te zijn. We leren te stoppen, landen en kiezen. Dit heeft grote effecten op onze groei naar evenwicht, balans en geestelijke rust.

We laten ons niet meer meeslepen door onze gedachten en gevoelens, maar leren ze te observeren met de aandacht in het hier en nu, zonder te oordelen.

Mindfulness is gebaseerd op het gegeven dat er altijd onprettige gebeurtenissen zullen blijven optreden in ons leven, maar het leert ons er adequaat bewust van te worden. Door deze bewustwording veranderen de onprettige gebeurtenissen vanzelf.Voor wie is het?

Mindfulness is geschikt voor mensen die op een kwaliteitsvolle manier willen omgaan met zichzelf, hun relaties, stress, spanningen, werkdruk, lichamelijke pijn, ziekte, piekeren, sombere gedachten, depressie, onverwachte omstandigheden etc. Dus voor iedereen!


Wanneer Mindfulness?

Mindfulness helpt wanneer je:

·       meer inzicht in je denken, emoties of gevoelens wilt en hier beter mee wilt leren omgaan

·       meer rust in je leven wilt

·       stress– en stressgerelateerde klachten hebt

·       kampt met klachten over neerslachtigheid of somberheid

·       angstverschijnselen hebt

·       last hebt van chronische pijn

·       overmatig piekert

·       onzeker bent

·       vaak vermoeid bent of slaapproblemen ervaart

·       burnout gerelateerde klachten hebtMet mindfulness ga je op ontdekkingsreis binnen jezelf. Je gaat door middel van de bodyscan, zitmeditatie, loopmeditatie en yogaoefeningen op zoek naar de stresssignalen die je lichaam aangeven en welk gewoontepatroon je hebt ontwikkeld om dit gevoel te verzachten of te vermijden. Door contact te maken met je lichaam en bij jezelf te blijven met de aandacht, kan je dit patroon doorbreken en ontdekken dat er binnenin jezelf een zelfhelend vermogen zit. Als je dit ontdekt zie je hierdoor weer wie je eigenlijk bent, wat je allemaal kunt en wie je eigenlijk wilt zijn.Wat brengt Mindfulness?

·       Vermindering van gevoelens van stress

·       Verminderen van lichamelijke klachten

·       Beter in staat om te ontspannen

·       Verbetering van piekeren en voortdurend malen in het hoofd

·       Beter in contact met het lichaam

·       Beter bestand tegen stressvolle gebeurtenissen

·       Verbeterde oplettendheid, bevordering van het geheugen

·       Bevordering van de creativiteit

·       Verminderen van slaapproblemen

·       Minder impulsief reagerend maar bewuster “antwoord-gevend”

·       Het herkennen en bewaken van eigen grenzen

·       Meer energieMindfulness, pers en wetenschap

Dit gedeelte van de site wordt binnenkort aangevuld.